Pelletti/ilmalämpöpumppu yhdistelmä

Hinta, hankinta, laatu ym.
PetteriP
Viestit: 2
Liittynyt: 01.10.2020 10:33:23

Pelletti/ilmalämpöpumppu yhdistelmä

Viesti Kirjoittaja PetteriP » 12.10.2020 12:42:10

Hei,
Omistan 4 kerroksisen 117m2 (kellari,alakerta,yläkerta,vintti) okt:n. (kellaria en toki lämmitä)
Käytössä pellettilämmitys ja ilmalämpöpumppu alakerrassa.
Mietin tehokkainta lämmitystapa yhdistelmää näillä.
Pelletteja kului viime talvena (leut0 talvi, talo etelä-Ruotsissa) mielestäni paljon, n. 1,5-2 pussia/pvä. Ulkolämpötilat harvoin miinuksen puolella. Vai kuullostaako määrä normaalille?
Mikä olisi optimaalisin käyttö? Käyttää alakerrassa ilmalämpöpumppua ja sulkea patterit sieltä sekä ja käyttää pelleteillä vain yläkerran ja vintin pattereita? Vai pelleteillä koko talon lämmitys ja ilmalämpöpumppu pois. Vai molemmat yhtä aikaa?
Kuinkas lämminvesivaraajan kanssa, olisiko järkevää lämmittää vesi pelleteillä vai sähköllä?
Muita vinkkejä?
Kiitos vastauksista jo etukäteen!
T.Noviisi

pellettilämmittäjä
Viestit: 56
Liittynyt: 23.05.2019 20:49:41

Re: Pelletti/ilmalämpöpumppu yhdistelmä

Viesti Kirjoittaja pellettilämmittäjä » 12.10.2020 15:23:59

Vähän tarvittaisiin lisätietoja ennen vastailua. Kuinka vanha talo on kyseessä? Sillä on aika paljon merkitystä tuohon kulutukseen. Ja kun olet Etelä-Ruotsissa niin ilmeisesti ei ole tuplaikkunoita?
Nuo säkit ovat ilmeisesti 15 kg säkkejä?
Lounais-Suomessa meidän talo ja pelkkä pellettilämmitys käytössä, toki talo kooltaan melkein kolminkertainen. Tässä noita 15kg säkkejä menee ehkä kolme vuorokaudessa, käyttövesi lämpeää meillä käyttövesilämpöpumpulla, mutta jos sinulla on mahdollisuus lämmittää käyttövesi pelletillä niin kyllähän se kannattaa, paitsi silloin kun pellettijärjestelmä ei ole päällä esim. kesällä niin silloin sähköllä.
Minkälaiset pellettilaitteet sinulla on käytössä?
Voi olla tuohon kulutkseen syynä ihan yksinkertaiset säätöongelmatkin.

PetteriP
Viestit: 2
Liittynyt: 01.10.2020 10:33:23

Re: Pelletti/ilmalämpöpumppu yhdistelmä

Viesti Kirjoittaja PetteriP » 14.10.2020 12:48:57

Hei,
Talo on rakennettu 1934 ja siinä on tuplaikkunat, tosin vähän huonokuntoiset joka varmasti vaikuttaa myös asiaan
Säkit ovat 16kg/kpl. 8mm pellettejä, onko näillä mitä eroja esim 6mm suhteen?
Pellettilaite on alunperin ollut puulle mutta muutettu, Vikingbio.
Noista säädöistä olikin kysymistä, kannattaako pellettilaitteen säädöt olla täysillä ja talon lämpötilaa säätää pattereista? Vai patterit täysille ja pellettilaitteen säätöjä pienemmälle?
Pellettilaitteessa on myös kahta eri säätörullaa, toisesta ilmeisesti säädetään kuinka paljon kuumaa vettä sekoittuu kylmään, ts. kuinka lämmintä vettä patteihin menee ts. kuinka lämpimät patterit ovat?
Toinen säätö josta säädetään veden lämpötilaa?
Mitenkähän nämä säätäisi optimaalisesti?
Miten ilmalämpöpumpun käyttö pellettien kanssa?
Melkoinen säätöviidakko kun ei näistä oikein ymmärrä...

pellettilämmittäjä
Viestit: 56
Liittynyt: 23.05.2019 20:49:41

Re: Pelletti/ilmalämpöpumppu yhdistelmä

Viesti Kirjoittaja pellettilämmittäjä » 14.10.2020 18:51:01

Sanoisin että kyllä tuo kulutus on melko kohdillaan kun on tuonikäinen talo.
Mikä siinä on kattilalämpö? eli mihin asti poltin lämmittää kattilassa olevan veden ja paljonko siinä on hystereesiä eli koska poltin lopettaa kattilan lämmittämisen ja koska taas käynnistyy? Kattilaa ei mielestäni kannata lämmittää yli 75 asteiseksi. Ja jos kattilassa on käyttövesikierukka niin käynnistys taas johonkin sellaiseen kohtaan että lämmintä käyttövettä riittää.
Entä ne patterit, kuinka vanhoja ne ovat ja ovatko sellaisia yksilehtisiä eli ohuita?
Noissa pattereissa kiertävän veden lämpötilaa on melko mahdotonta määritellä, mutta jos ovat esimerkiksi oikein vanhat patterit niin kovemmilla pakkasilla vesi voi olla jopa lähes 60-asteista että talo lämpeää. Mutta muuten sanoisin että patteriveden lämpötilaksi varsinkin eteläisessä Ruotsissa riittää hyvinkin 35-45 astetta.
Ja pitää huomioida että kova tuuli yleensä lisää lämmityksen tarvetta.
Lämpöpumppua voi pitää päällä varsinkin leudommilla ilmoilla eli aina silloin kun se lämmittää vielä energiataloudellisesti.

sivuvaunu
Viestit: 9
Liittynyt: 01.07.2020 12:06:31

Re: Pelletti/ilmalämpöpumppu yhdistelmä

Viesti Kirjoittaja sivuvaunu » 15.10.2020 17:30:57

Terve,
Sullahan on mielenkiintoinen talo, vähän niinkuin täkäläinen rintamamiestalo + yksi kerros. Lämpötaloudeltaanhan tuo on periaatteessa parempi kuin yksikerroksinen mutta aiheuttanee pientä ongelmaa lämmönjaon kanssa. Lämpö kun tahtoo aina pyrkiä ylöspäin.
Käsitinkö oikein eli onko sulla patteriveden lähtölämmön säätö käsivarainen ( ne "säätörullat")? Jos on niin se kannattaa ilman muuta automatisoida. Eli vaikka ulkoilman lämpötila-anturin ohjaama säätöventtiili. Minä ostin Tori.fi: stä halvalla vanhan Oumannin , sen kun sai suurinpiirtein säätöihin niin rupesi sisälämpötilat pysymään kohdillaan.
Käyttövesi pitää kai olla vähintään 50-55 asteista legionellabakteerin välttämiseksi, kovin kuumaksi ei turvallisuussyistä kannata nostaa. Sulla ei kai ole saunaa, eli kesäaikaan voisi toimia pieni sähkövaraajakin. Mulla lämpiää vesi ympäri vuoden pelletillä, kulutus kesällä on joka tapauksessa todella pientä verrattuna talvipakkasiin. Me lämmitetään kuitenkin saunaa 2-3 kertaa viikossa ja silloin pieni sähkövaraaja ei kyllä riittäisi, varsinkin jos sattuu olemaan enemmän saunojia. Kattilämmön sopiva yläraja lienee juuri tuo noin 75 astetta, riippuu nyt vähän siitä missä kattila sijaitsee eli meneekö ylimääräinen lämpö hukkaan vai lämmittääkö se taloa.
Ilmalämpöpumpusta en osaa sanoa mutta veikkaisin ( lähde: mutu) ettei lämmön hinta hirveästi poikkea pelletillä tuotetusta, ainakaan leudommilla ilmoilla, kovalla pakkasella asia lienee toinen. Tämä tietysti riippuu ilpin laadusta sekä pelletin ja sähkön hinnoista, paljonko Ruotsissa näistä muuten joutuu suurinpiirtein maksamaan?
Pellettilämmitystä jo vuodesta 2001. Kalustona EcotecA3 & Bioline20 + PE-20 kattila

Jaakkokat
Viestit: 30
Liittynyt: 24.07.2019 10:44:50

Re: Pelletti/ilmalämpöpumppu yhdistelmä

Viesti Kirjoittaja Jaakkokat » 17.10.2020 21:54:08

Jos sähkön hinta on n. 12c/kwh ja pelletillä tuotetun energian hinta noin 6,6c/kwh.
(Oletushinta pelletille 250€/tn
Energiasisältö 4,7Mw/tn
Kokonaishyötysuhde 0,8 (korkeahko))

Tällä kaavalla ilmalömpöpumpulla lämmittäminen kannattaisi vaihtaa pelletille vasta kun pumpun Cop laskee alle 2.

Eli jos tunnet ilmalömpöpumppusi hyötysuhteen Cop suhteesa ulkolämpötilaan niin valinta on aika helppo.
Jos et tunne niin todennäköistä kuitenkin on että suurin osa vuodesta kannattaa pitää ilmalämpöpumpu päällä ja säätää patterit siten etä ne tulevat mulaan vasta kun pumpun teho ei riitä. Pumppu pois päältä vasta kun sen cop on noin 2 tai alle.

Vertailuni ei ota huomioon laitteiston vahenemista eikä uuden hankkimista eikä paljon muutakaan kuin nuo mainitut muuttujat.

Topituppurainen1
Viestit: 65
Liittynyt: 15.10.2019 23:07:10

Re: Pelletti/ilmalämpöpumppu yhdistelmä

Viesti Kirjoittaja Topituppurainen1 » 18.10.2020 09:26:59

Itse ajoin maalämpöpumpulla rinnakkain pelletin kanssa kolme lämmityskautta. Pelletin hinnan mukaan on kannattavampaa tuottaa energia pelletillä kuin maalämpöpumpulla. COP +- 3
Maalämpöjärjestelmän hinta investointi 15000 euroa, pellettilaitteiston 6000 euroa. 12-vuoden kuoletusaika MLP ja Pellettilaitteistolla 6-vuodessa, kun vertaa polttoöljyn hintaan. ja sillä tuotettuun energiaan.
ILPit ja VILPit käyttökestoltaan niin heikkoja esityksiä, ettei kannata edes laskea todellisia käyttökuluja.
Maalämmössä etuna kiinteistön viilennys muutaman kymmenen watin kiertovesipumpun ja puhaltimen osalta, kokonaiskulutuksella ( kWh).
En edes laittaisi lämpimän käyttöveden tuotantoon lämpöpumpputekniikkaa, jos on kunnolliset toimivat pellettilaitteistot.
Sähköenergian hinta tulee nousemaan tulevaisuudessa enemmän kuin biopohjaiset polttoaineet.

Vastaa Viestiin