Sulkusyöttimen askartelu

Siirtoruuvit ym.
jhelmine
Viestit: 25
Liittynyt: 07.01.2020 08:55:11

Sulkusyöttimen askartelu

Viesti Kirjoittaja jhelmine » 16.09.2021 11:04:35

Millaisia edullisia valmiita sulkusyöttimiä löytyy? Oma vanha Laatuliekin poltin pikkuisen paranisi turvallisuudessa jos polttimen pudotusputkessa olisi sulkusyöttö. Käytännössä se voisi olla heti spiraalin alla ennen pudotusputkea.

Jos tuon tekee kokonaan itse, niin voisi ottaa sulkusyltön roottorin pyörityksen spiraalin pyörimisestä. Sulku saa olla paikallaan, kun ei uutta pellettiä ole tulossa. Spiraalin moottorin akseliin mahtuu noin 10 mm leveä hammasratas, jonka kanssa voiman saisi toisaalle. Melko pienellä voimalla se sulkusyöttö toimii ja muoviset hammasrattaat kai kestäisi tarpeeksi. Jos ei hammasratas, niin miksi ei myös hihna voisi tulla siihen (tai hammasratas ja hento hammashihna).

Kuinka paljon pelletin kuljetus kuluttaa sulkusyötintä eli jos sen myös tekee muovista ja kumista, niin kuinkakohan usein joutuu osaa vaihtamaan kulumisen takia. Jos itse teen, niin 3D-tulostimen kanssa saa tehdä harjoituskappaleita useamman. Alkuun se kestävyys ei ole ensimmäinen kysymys. Ensimmäiset ABS:stä, mutta kai sitä nailonin tulostamista pitäisi harjoitella, kun saa vahvempia osia siitä.

Takapalon takia polttimeen joutuu vaihtamaan kapasitiivisen anturin. Niitä saa melko halvalla ja vaihtokaan ei vie kauaa, mutta parempi kai korjata yhtä syytä takapalon syntymiseen eli hyvä minimoida ilman kulku polttimen välisäiliössä. Toisaalta sinne välisäiliöön voisi lisätä pienen lämmöstä sulavan vesipanoksen. Sen pitäisi vuotaa tyhjäksi ennen kapasitiivisen anturin kuumenemista. Kastuneen pelletin poistamisessa on enemmän töitä kuin kapasitiivisen anturin vaihdossa.

Karstan kertyminen polttimen palopäähän on se tavallisin syy polttimen syötön jumittamiseen ja pysähtyneenä takapalo voi iskeä.
Laatuliekki 20 kW + Laka PS 20

jhelmine
Viestit: 25
Liittynyt: 07.01.2020 08:55:11

Re: Sulkusyöttimen askartelu

Viesti Kirjoittaja jhelmine » 19.09.2021 20:40:42

Luonnos sulkusyöttimelle löytyy täältä https://www.thingiverse.com/thing:4968899

Seuraavaksi pitäisi miettiä millaisen hihnavedon saa järjestettyä spiraalin moottorilta tuolle sululle. Voisi jostain katsoa pienen kulmavaihteen. Porakoneen kulmavaihde varmasti jaksaa sen mitä tarvii, joku muu vastaava kelpaa myös. Kumiset lavat saa olla niin löysät ettei pelletti rikkoonnu niiden takia. Jos ja kun löytää sopivan halvan kulmavaihteen, niin saa myös sulkusyöttimen vatupassiin tai muuhun haluttuun asentoon. Hihnoja tarvii myös tuplasti. Vai saisiko vanhasta ja onnettoman tehoisesta mini tahkosta sovitettua tuohon moottorin. Olisi halvempi vaihtoehto, jos tulostaa tarvittavat rattaat itse (kuluihin silloin ei voi laskea nailonin tulostamisen opettelua). Kumiläpyskät voi myös periaatteessa tulostaa TPU:sta, mutta oma tutustuminen siinäkin tulisi & tulostimen rajojen haku (vain kovat TPU laadut kelpaa nykyisellään tulostimen rakenteeseen).
Laatuliekki 20 kW + Laka PS 20

EKo_pelle
Viestit: 56
Liittynyt: 08.07.2019 17:56:54

Re: Sulkusyöttimen askartelu

Viesti Kirjoittaja EKo_pelle » 20.09.2021 07:41:58

Seuraamme mielenkiinnolla projektin etenemistä.

Sulkusyöttimen läppien materiaali kannattanee apinoida valmiista ratkaisuista. Esim. Ecotecissa on ’silikonikumia’ - kauppanimikettä en tiedä.
Sitä saa kiloittain muoviverstaista ostamalla.

jhelmine
Viestit: 25
Liittynyt: 07.01.2020 08:55:11

Re: Sulkusyöttimen askartelu

Viesti Kirjoittaja jhelmine » 21.09.2021 09:13:05

Tuo silikonikumi on varmasti yksi hyvä vaihtoehto. Muotin teko tasaiselle levylle on helppoa. Tässä https://www.slojd-detaljer.fi/tuotteet/ ... ikumi-7190 paistoaika on 4h ja ilmeisesti käryjen puolesta myös tavallinen uuni kelpaa?

Voisin kuitenkin tilata saman painon verran TPU-lankaa, kun sille ei tarvitse tehdä muottia ja korkeampaa lämpötilankestoa en tarvitse. Olisiko silikonikumi sitten kestävämpää? Alkuu kestävyys ei ole niin kriittistä, kun vain osat ei murene pelletin joukkoon... eli jos menee rikki, niin ei saisi liian herkästi pettää väärästä kohtaa.
Laatuliekki 20 kW + Laka PS 20

EKo_pelle
Viestit: 56
Liittynyt: 08.07.2019 17:56:54

Re: Sulkusyöttimen askartelu

Viesti Kirjoittaja EKo_pelle » 21.09.2021 16:42:58

Sorry. Minä tarkoitin valmista levyä/kalvoa, josta voi leikata esim. mattoveitsellä sopivia palasia.

--IMSL--
Viestit: 59
Liittynyt: 31.05.2019 22:52:16

Re: Sulkusyöttimen askartelu

Viesti Kirjoittaja --IMSL-- » 22.09.2021 08:58:18

Askartelu-/leikkuualustasta on yhdellä tanskalaisella nettisivulla ohje tehdä sulkusyöttimen läppiä.
https://www.clasohlson.com/fi/Leikkuual ... /p/40-9048
En ole tuollaista itse kokeillut, Etralta hain jotain mattoa joka oli silikonimaista.

Kuinka sileän tuosta sulkusyöttimen kammiosta saa 3D-tulostimella, ettei läpät kulu oiken nopeaan?
Ja vähän hankalanmuotoiset letkuyhteet tuossa thingversen sivuston mallissa, kun on neliskanttiset.

jhelmine
Viestit: 25
Liittynyt: 07.01.2020 08:55:11

Re: Sulkusyöttimen askartelu

Viesti Kirjoittaja jhelmine » 22.09.2021 14:40:19

Tuo leikkuualusta olisi ainakin sitkeää. Tilasin joustavaa tulostettavaa materiaalia. Todennäköisesti se ei ole kestävä vaihtoehto, ainakaan ei taida kestää esim 10 tn pelletin läpiajoa :oops: . Sylinterikin kai kannattaisi tehdä metalliputkesta. Samoin kai sivutkin saisi olla metallia, kun pyyhkii ne lavat sivujakin. Piirrokseen saa asetettua sylinterin sisähalkaisijan ja skaalaa muut sitten siihen (jos kaikki kaavat on naputeltu oikein). Olennaisimmat luvut on taulukkolaskentaosassa ja niitä pääsee muokkaamaan helposti jälkikäteen. Sopivasti muokattuna piirros menee rikki...

Jos tuon sylinterin tulostaa ABS tai ASA, niin se liukenee asetoniin. Kevyesti asetonilla kastutettuna ja lapoja pyörittämällä pinnat tasoittuu. Materiaalin paksuus on tuossa sen verran iso ettei kastu läpi ja pienellä asetonin lutraamisella menetä muotoaan. (Käsiä ja keuhkoja tarvii aikaisemmin suojella kuin sitä osaa.) Kuumailmapuhaltimen kanssa pehmiää myös, mutta äkkiä muotokin menee pilalle. Jos kuluu liian herkästi, niin nailon kestää kulutusta paremmin. Nailonin tulostusta en ole vielä kokeillut, mutta kokeilee kun ehtii.

Thingiversen malliin lisäsin sovitukset neliskanttisista pyöreisiin putkiin. Toinen pää menee omassa piirustuksessa 75 mm putken sisään ja toinen sen päälle, jotta toimii putken jatkona. Tällä hetkellä kaikki osat ei ole samoilla mitoilla muutettuna stl:ksi eli ei kannata tulostaa niistä ilman FreeCADistä muunnosta. Pienensin isoa sylinteriä tässä välissä pikkusen. Päivitän myöhemmin yhtenäisiksi -- sitten kun on itse vakuuttunut kokeilun toimivuudesta :)
Laatuliekki 20 kW + Laka PS 20

Vastaa Viestiin