Ecotec

EKo_pelle
Viestit: 28
Liittynyt: 08.07.2019 17:56:54

Ecotec

Viesti Kirjoittaja EKo_pelle » 09.07.2019 13:34:13

Terve vaan kaikille! Edellisellä foorumilla vaikutin tunnuksella 'EKo', jos joku sattuu muistamaan. Kiva, että saatiin foorumi taas toimintaan :)

Sitten varsinaiseen asiaan. Minulla on polttimena Ecotec A4/Bioline.
Poltin on alkanut viime aikoina sekoilemaan kummasti. Oireet voisivat viitata softapuolelle?

Ensinnäkin tauon aikana ylläpitosyöttö ei voi olla kovin suurella. Jos tihennän syöttöväliä sopivalle tasolle, niin aina jossain vaiheessa poltin tekee sen, että se käynnistää siilon ruuvin ja käyttää sitä niin kauan, että pellettiä on sulkusyötin täynnä. Oletan siis vian olevan se, että tauon aikana polttimen säiliön tasoanturit eivät ole hereillä.

Toisena kummallisuutena on se, että näin kesällä harvan käytön aikana poltin joskus sammuttaa itsensä. Yksikkö ei siis herjaa mitään vikaa, vaan näytössä lukee yksinkertaisesti 'seis'. Tulille poltin lähtee starttinapista mukisematta.

Ilmeisesti keskusyksikköön pitäisi ajaa softa uudestaan. Onko kenelläkään hajua kuka/missä tekee Ecotec huoltoa? Hankkijalta jokunen vuosi sitten kysyin asiaa ja vastauksesta sain selville suurin piirtein, että ei ole tietoa eikä edes kiinnosta.

--IMSL--
Viestit: 34
Liittynyt: 31.05.2019 22:52:16

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja --IMSL-- » 09.07.2019 20:04:11

Terve vaan "Eko", sultahan sain suomenkielisen ohjekirjan joskus toistakymmentä vuotta sitten. Kiitos vielä siitä :)

En tiedä tuosta ylläpito-ongelmasta mitään, kun mulla se ei ole koskaan ollut käytössä. Mutta pohjustetaan edes jonkinlaista keskustelua tänne. :P

No ensinnä ne tasoanturit toimii niinpäin että ne huomaa vain tyhjentyneen välisäiliön siten että ne näkevät vastakkain ollessaan tyhjyydessä toisensa. Toinen siis lähettää ja toinen vastaanottaa IR-valoa. Ohjauskeskus saa sitten käskyn käynnistää ulkoisen syötön joka on ohjelmoitu syöttämään tavaraa välisäiliöön minuutin tai parin verran. Se ulkoinen syöttö pitäisi syöttää tavaraa jaksottain samassa tahdissa kun polttimen oma moottori pyörähtelee. Siis käytännössä noin 7-sekuntia pyörii ja noin 3-sekuntia taukoa jne... Riippuen polttimen tehon säädoistä.

Tuli mieleen sellainen mahdollisuus että voisiko sulla se ulkoinen ruuvi olla asetettu syöttämään yhtäjaksoisesti sen "pari"minuuttia, tai jääkö se syöttö vain ylläpitosyötön aikana päälle "pariksi minuutiksi". Tuossa jälkimmäisessä tulee vielä semmonen mahdollisuus että välisäiliöön ei mene vielä juuri mitään, vaan ne tulleet pelletit jää sulkusyöttimen päälle kun se ei pyöri, ja välisäiliö siis tyhjäksi. On siksi mahdollista että se vielä tyhjä välisäiliö pyytää toisenkin kerran tavaraa toisetkin minuutit verran, sitten soppa onkin valmis.

Suosittelisin kokeilla ottamaan sen ylläpitosyötön kokonaan pois käytöstä ja asettaa esim. pienempi hystereesi. Mulla taitaa hystereesi olla 6-astetta. Silläkin tauot on kesäkuumalla suht pitkiä, joten sulkusyöttimen läpät pitää olla tiiviit, ettei maljasta hiillos ehdi tauoilla sammumaan. Kait sulla on myös vedontasaaja, tai muuten sopiva veto. Sekin säästää hiillosta kun kattilassa ei käy kovin kova vinka.

Mulla oli viimekesänä pari kertaa myös tuollainen mystinen sammuminen, kait kuuma viimekesä ja pitkät tauot oli syynä. Sen jälkeen on toiminut, joten en ole sen kummemmin asiaa ihmetellyt.

Jos päädyt softaa päivittää, kokeile kysyä tuolta. http://www.wv.fi/fi/indexfi.htm
Katso yhteystiedoista tarkemmin, ja pirauta Patrikille. Sekin osaa suomea.

--IMSL--
Viestit: 34
Liittynyt: 31.05.2019 22:52:16

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja --IMSL-- » 09.07.2019 20:14:29

Jaa mutta olikos sulla varaaja?

EKo_pelle
Viestit: 28
Liittynyt: 08.07.2019 17:56:54

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja EKo_pelle » 10.07.2019 16:00:51

Ei ole varaajaa.
Kyllä mulla on myös välisäiliö täynnä silloin, kun siilon ruuvi työntää sulkusyöttimen täyteen.
Pitäisi varmaan kokeilla ottaa ylläpito pois päältä. Joskin kokemuksesta muistelen, että poltin ei tahdo lähteä tulille ilman ylläpitoa. Voisi vaikka taas kokeilla kuinka käy.

Olen nyt jo pienentänyt hystereesiä niin, että talvella se on 2-3 C ja kesällä (nyt) 1 C. Noillakin arvoilla poltin käy esim. kesällä varmaan vain noin 2-3 tunnin välein.
Vedonrajoitin on hormiyhteessä ja se pelaa kyllä normaalisti.

--IMSL--
Viestit: 34
Liittynyt: 31.05.2019 22:52:16

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja --IMSL-- » 10.07.2019 21:26:08

Piti käydä vilkaisemassa tuon polttimen asetuksia vähän. Ja täytyy sen verran korjata edellistä viestiäni, että se ulkoisen syötön asetus onkin 30-sekunttia. Käsikäytöllä ulkoista ruuvia pyöritettäessä asetus on 1-minuutti.

Onhan nuossa se oma sytytysvastus, mutta yleensä tuo lähtee vanhasta hiilloksesta. Kesäaikana ei ole tullut taukojen aikaa mittailtua, mutta tänäkesänä ei ole ainakaan tuosta johtuvaan sytytyshäiriöön pidättänyt, yleensä sytytyshäiriöhälyn päällä ollessa on liekkivahti noessa.
Tuokin on vähän huono lähtemaan sytytysvastuksen voimin itsestään käyntiin, savuaa vain hitosti, mutta ei ala lieskaamaan. Yleensä huoltojen jälkeen sytytänkin tuon ruiskauksella sytytysnesttä ja tulitikku perään :)

pellettikuli
Viestit: 6
Liittynyt: 07.07.2019 22:19:40

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja pellettikuli » 16.07.2019 20:14:28

Moro
Vanhalla foorumilla nimellä staabi.
Välitän tässä käyttökokemuksia kohtalotoverille. Jos niistä on apua, niin kaikki on kotiinpäin.
Polttoa 8tkg papanaa vuodesta 2006 alkaen.
Vedontasaajana on TIGEX. Se luonnollisesti kerää nokea ja otankin katiskan irti neljä kertaa vuodessa ja pesen soodaliuoksella. Vehje toimii vastapainoperiaatteella ja läppään kertyvä saisse vei pois hienosäätöä.
Ylläpitosyöttöä yritin taannoin laittaa kesäaikaa varten, mutta tie nousi pystyyn. Johtuu varmaan osaamattomuudesta.
Hystereesi on ollut alusta alkaen 6°ja se on ollut sopiva. Varaajaa ei ole. Talviaikana riittää mainiosti ja syttyy edellisestä hiilloksesta, mutta kesällä joko näin tai sitten laite ajaa sytytysohjelman, koska sytytysvälit venyvät pitkiksi.
Polttimen ja kattilan puhdista tonnin välein. Polttimiä on kaksi, joten talvella huoltokatkos ei veny tarpeettoman pitkäksi. Huolletussa polttimessa ei ole putken täydestä papanaa ja ajankin käsisyötöllä sen verran, että palomaljan pohjalla on papanaa. Tämän jälkeen
lisään kourallisen vielä, laitana pari sytytyspalaa ja tikkua perään. Syttyy nopeammin kuin sytytysohjelman läpiajo. Käynnistää ei saa, ennen kuin palaminen on kunnollista. Korvausilmaa annan kurkistuluukun kautta pitämään ruuvaria luukun läpän välissä.

Tuttu kaveri, joka on entinen Ecotecin käyttäjä, lähetti ohjelmalaatikon Wahlroosille, jossa he ajoivat sisään uuden päivityksen.
Muutaman päivän reissu, ei ollut kallis.
Tekstiä tuli taannoin laitettua silloin tällöin, jotkin asiat tuppaavat unohtumaan. Jos tulee kysymyksiä Ecotecistä, niin laita vain tulemaan.

pellettilämmittäjä
Viestit: 47
Liittynyt: 23.05.2019 20:49:41

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja pellettilämmittäjä » 17.07.2019 18:09:19

MInulla on vastaava vedontasaaja eikä sitä ole tarvinnut koskaan vielä puhdistaa. Toki asennuspaikkahan tuohon vaikuttaa että pääseekö likaantumaan. Itsellä se on pienen jatkoputken päässä hormissa joten ei pääse tuhkan kanssa oikein tekemisiin eikä siten nokeentumaankaan.

EKo_pelle
Viestit: 28
Liittynyt: 08.07.2019 17:56:54

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja EKo_pelle » 18.07.2019 22:07:27

EKo_pelle kirjoitti:
09.07.2019 13:34:13
kesällä harvan käytön aikana poltin joskus sammuttaa itsensä. Yksikkö ei siis herjaa mitään vikaa, vaan näytössä lukee yksinkertaisesti 'seis'. Tulille poltin lähtee starttinapista mukisematta.
Soittelin tuosta ongelmasta eräälle Ecotec-tuntijalle. Hän epäili, että kattilan ylilämpöhälytys sammuttaa polttimen. Lämmöt kävivät parhaimmillaan juuri yli 80C:n, kun pari viikkoa sitten nostin lämpöjä parisen astetta. No, nyt laskin takaisin ja tadaa! . . . poltin alkoi toimia :D

--IMSL--
Viestit: 34
Liittynyt: 31.05.2019 22:52:16

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja --IMSL-- » 19.07.2019 19:15:21

Hyvä tietää tuo mystisen sammumisen syy. Varmaan mullakin nousi jälkilämmöillä liikaa viimekesänä, kun pari kertaa sammui.
Ainakin mulla siis kattilalämmöt nousee vielä liki pari astetta polttimen sammumisen jäkeen.

Tiesikö hän siihen kotelosyöttimen täyttymiseen mitään järkevää syytä?

EKo_pelle
Viestit: 28
Liittynyt: 08.07.2019 17:56:54

Re: Ecotec

Viesti Kirjoittaja EKo_pelle » 20.07.2019 19:50:43

Ei osannut sanoa siihen mitään.
Itse aloin miettimään asiaa vielä uudestaan. Vastaus saattaa olla se, että softankirjoitushommassa ei ole otettu huomioon noinkin taajaa taukokäyttöä kuin minulla on (8 min).
Selkeä bugihan tuo olisi, jos arvaukseni osuu oikeaan. Mitään varmaa syytä ei tuohon taukokäynti vikaan kuitenkaan selvinnyt.
Näissä samoissa kahinoissa muuten hajosi vielä takatulitermostaattikin. Siis se lämpövahti, joka on polttimen kierukkaputken ulkopinnassa ja joka kuitataan takatulen jälkeen.
Poltin alkoi antamaan takatulihälytyksiä ihan sattumanvaraisesti ja melko viileässä lämpötilassa.
Tilasin uuden termarin WV:ltä ja sain sillä tuon murheen korjattua.

Vastaa Viestiin